Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Ccecil

28. 3. 2009 15:31
Pěkný článek

Osobně používám i linux i XP a někde Vistu. S linuxem je problém rozšíření hlavně kompatibilita s uživateli, kterým je MS systém přednostně cpán do hlav, ale to je koneckonců přirozené. Nakonec i ty hry jsou převážně pro MS systémy. A jen takovou perličku. Vždy mne facinuje, když má někdo dle svých slov nainstalované LinuxY !!!!!

0 0
možnosti
J

JX1

29. 3. 2009 11:03
Re: Pěkný článek

Přesně. Jak jsem již odpovídal níže. Pokud máte někoho naučit klikat na tlačítko s jiným obrázkem, je to někdy problém. :-) Ne u většiny lidí. Ale ti, kterým nový obrázek velmi vadí, křičí ze všeho nejvíc. Jak je to jen o té potrefené huse?

Ale k těm hrám. Ano, většina her je psána pro OS Windows. Naštěstí ale máme v GNU/Linux susbsystém WINE, v němž lze velmi velmi velmi velkou část her bez problémů pařit. Za všechny uvedu alespoň Trackmanii, Age of Mythology či Prince of Persia The Sand of Time.

Btw.: velmi dobré je vědět o prográmku / skriptu winetricks.

0 0
možnosti
MS

sunka007

28. 3. 2009 14:51
ekonomika

Autor pri svych uvahach zapomnel na jednu zakladni vec - ekonomiku. Windows je i v CR standard a tak jej clovek bezne znaly PC ovlada pri nastupu do prace. Pokud by urad presel na Linux, musi lidi vyskolit a nejak zajistit (zaplatit)  jejich nahradu aby chod uradu byl OK. Pokud licence Win je za cca 2 tis CZK není co řešit, školení a zaskok by na hlavu vysel draze a bylo by nutno asi take zajistit (platit) podporu X mesicu pro natvrdlejsi urady.

Na uradech nepracuji moc lide kreativni kteri maji potrebu se ucit (takovi by ta zesileli nudou), takze to co je pro studenta SS, VS brnkacka jeho velmi obtizne pro damu co ma 50 let a nove neci nemusi.

0 0
možnosti
J

JX1

29. 3. 2009 10:43
Re: ekonomika

To je mně panečku argument. Teď jste takříkajíc uhodil hřebíček na hlavičku. Jen je velká škoda, že Vás nemají na postu 'ekonomického poradce pro IT' třeba na Mnichovské radnici, ve Francouzském parlamentu, u Francouzské policie a nebo v naší domovině v České poště. Mimo jiné právě tam všude téměř výhradně používají GNU/Linux. Břídilové se Vás nezeptali a teď budou trpce tonout ve finanční náročnosti vyplývající z potřeby naučit uživatelskou obsluhu klikat na zelený obdélníček namísto červeného kolečka. Ono tam z pohledu uživatele více rozdílů asi nebude, ale to červené kolečko. To červené kolečko je zkrátka průšvih, který nepromysleli.

0 0
možnosti
MO

Totti10

28. 3. 2009 14:37
Excel vs OpenOffice

Jenom jedna vytka k clanku... autor zrejme v Excelu skoncil u vytvareni tabulek, vzorecku a podobne. Jinak by nenapsal takovou kravinu jako ze OpenOffice plne nahradi Excel a je kompatibilni. Slozitejsi vzorce, funkce a makra pod OpenOffice nejdou a napriklad u nas v praci mame hafo souboru, ktery spravne nepracujou ani pod starsima verzema Excelu (pouzivame 2007), natoz pod OpenOffice.

0 0
možnosti
MH

Manuel Hedilla

28. 3. 2009 14:57
Re: Excel vs OpenOffice

Jistě, drtivá většina lidí ale u tabulkových procesorů opravdu využije jenom minimum funkcí. Nehledě na to, že se Excel občas používá na věci, na které není úplně nejvhodnější.

0 0
možnosti
LL

lachta

28. 3. 2009 14:29
dobrý článek

Čekal jsem obvyklý článek zuřivě obhajující Linux proti špatným Windows,nebo naopak. Místo toho sepsal autor příjemný a zajímavý text. Takových článků by se hodilo víc.

0 0
možnosti
DR

Reg

28. 3. 2009 14:26
OS bude čím dál méně důležitý

MS Office jsem přestal používat asi před rokem - všechny dokumenty mám v Google Docs. E-mailového klienta jsem přestal používat ještě dřív... Nebýt toho, že ke své práci potřebuju speciální aplikace, které jsou jen pro Windows (což ale pro 99 % uživatelů neplatí), bylo by mi úplně jedno, jaký OS zrovna používám. Myslím, že v budoucnu si uživatelé vystačí s webovým browserem. Chci sednout k JAKÉMUKOLIV počítači (včetně telefonů) a bez jakékoliv instalace či nastavení mít okamžitě k dispozici svou kancelář.

0 0
možnosti
FB

nejchytrejsi

28. 3. 2009 19:46
Re: OS bude čím dál méně důležitý

spis 99% uzivatelu je na tom jak ty:) ucetni, obsluhy ruznejch tezkejch klientu na dochazku, bookovacich system atdatd

0 0
možnosti
X

xavier.march

28. 3. 2009 13:59
pekny clanek

lidi ale take soudi hodne podle vzhledu, spouste lidi zvyklych na windows proste nebude linux sedet, protoze nemaji svou start listu a ikonky jsou jine a navic, vzadu je nejaky hnedy flek a ja tam mel krasnou zelenou louku (Ubuntu vs. XP), takze by se mohlo stat, ze oni ten linux nechteji, ale i pro tyhle je zde reseni:

http://www.imagebam.com/image/d0246525639160

z vlastni zkusenosti muzu rict, ze kdyz prumernemu uzivateli WXP (internet,film,email) nahodite ubuntu v tomhle kabatku a nereknete mu ani slovo, ze je v linuxu, do tydne bude klikat jak zbesily, tak jak je zvykly z oken :D

0 0
možnosti
B

Bumer

28. 3. 2009 13:31
Kubuntu

Zdravím, sám mám nainstalované Kubuntu a libí se mi. Také pracují pro velkou firmu a máme nějaké stěžení programy, které není možné spustit bezproblémově na linuxu. Také bohužel Open Office není zcela kompatibilní s Excelem... při komplikovanějších tabulkách s makry už je problém ... respektive OO mi je vymazal a měl jsem s tím problém. Jsem fanda linuxu, ale chápu potřebu windows pokud mají nějaké celoplošné programy, které mezi sebou musí komunikovat + database.... a to mají.

0 0
možnosti
B

bullterrier3

29. 3. 2009 0:59
Re: Kubuntu

Tak si pouštěj MSOff přes CrossOverOffice. Jede pod ním krásně i Photoshop a třeba MSIE kvůli testům.

0 0
možnosti
CC

cekon

28. 3. 2009 13:22
Ještě jedna nepřesnost

Linux není OS pro desktopový počítač. Linux už je v současnosti svět, kde jen jeho malá část je určená pro PC. Linuxovské servry (nejvýkonnější počítač na světě pro americké ministerstvo energetiky je na bázi Red Hat distribuce), televizní přijímače, zařízení v domácnosti, mobilní telefony ..Firma (nadnárodní společnost) kde jsem zaměstnán postupně opouští Windows, AIX (IBM) a přechází na linuxovské servry. Windows asi zůstanou ještě dlouho na desktopech, ale tam už zůstanou...

0 0
možnosti
VP

Profík

28. 3. 2009 13:54
Re: Ještě jedna nepřesnost

Já ho doma na desktopu provozuju řadu let a nikdo z rodiny s tím nemá potíže...

0 0
možnosti
VD

vdanicek

28. 3. 2009 12:54
Skavely clanek

Sohlasim s vami presto ze z ruznych duvodu zustanu dale u windows. V okamziku kdy mi linux umozni ty programy, ktere potrebuji zauvazuji o prechodu. Pro me to ale znamena zmenit pet pocitacu na Linux a zena nebude rada. Ona ma radsi win. Co nadelate.:-)R^

0 0
možnosti
VP

Profík

28. 3. 2009 13:55
Re: Skavely clanek

Prostě Linux není pro každého. Ale není to kvůli tomu, že by byl špatný.

0 0
možnosti
E

ellector

28. 3. 2009 12:47
Pár nepřesností

1) Když si staří lidi budou chtít koupit počítač, je naprosto zbytečné kupovat starý, protože laciný kancelářský nový počítač má takovou cenu, že by ten starší musel být zadarmo, aby se to vyplatilo. A s novým PC dostane co? Předinstalované okna.

2) Úřady opravdu potřebují určité druhy softwaru, ne jen obecné, aby byli kompatibilní s ostaními úřady. Používají prostě to samé. A tyhle věci pod Linuxem nefungují. Stejný problém jako s kdysi s přechodem na Win kde nefungovaly DOSové aplikace.

3) Linux je dobré pro úplné PC analfabety, kterým to je celkem fuk co mají a pro nadšence, kteří nad tím mohou strávit dny a rýpat se v tom. Střední vrstva, která má větší nároky a zároveň nechce strávit týdny hledáním nějakých balíčků atd., pro tu tenhle software rozhodně není.

4) Největší kámen úrazu Linuxu je, že většina softwaru tuto platformu nepodporuje. Což je samozřejmě problém výrobců softwaru. Ale proto je stejně nutné mít 2 OS na PC a pak je otázka proč to, když stačí jeden.

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1822x
Obtloustlý lenoch, manžel, dle testu, který nedávno přišel mailem stabilní sangvinik, milovník potkanů (byť jsem zatím choval jen jednoho), požitkář, logistik, venkovan.

Seznam rubrik