Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LS

Libor Svoboda

29. 3. 2009 9:31
A nemusí to být jen zadarmo

Hezký článek, také mi na jednom kompu leží ubuntu a widle (ostatní kompy jsou starší a pod XPčkama hodně pomalé, tak proto jsou čistě linuxové). Jenom poznámku k té láci, samozřejmě, že se dá systém stáhnout z netu zadarmo, ale pokud je člověk slušně vychován, tak si koupí krabicovou verzi. A poté zjistí, že za cenu jedněch XPček mám doma oficiálně v krabicových verzích čtyři různé OS a mohu si pak vybírat instalaci podle typu stroje a požadavku sousedů "co má ta mašina umět". Mimochodem svým rodičům - důchodcům jsem instaloval také linux, přeci jen jsou trochu z ruky a  jezdit nahazovat padlé widle by se asi prodražilo. :-)

0 0
možnosti
ZB

zbynek01

29. 3. 2009 8:58
Karma za nezávislost

S odkazem na Vaši fotografii si dovoluji soudit, že jste ve věku, kdy nemáte šanci vědět, jak to vše začalo... Proto si Vašeho názoru o to více vážím. Byl jsem programátorem již v 70tých letech minulého století. Možná Vám to připadá, jako doba, kdy se ukládalo do bažin budoucí hnědé uhlí, a dám Vám za pravdu. Ovšem praktiky jsou stále stejné.

Tehdy byl monopolně distribuován OS 6.1 pro počítače EC(ědínstvennaja sistěma) 1030 tzv. 3 generace. Že jde o prachsprostě ukradený systém pro IBM 360, věděl málokdo. Když jsem se v té době snažil o přechod na originál, bylo to z politického hlediska sebevražda. Proto jsem také musel jako ofiko syst. progr. skončit. Přitom střední doba pádu systému IBM byla 1 týden a totéž u systému EC 4 hodiny... Analogie je zcela zřejmá. Politicky a finančně zkorumpované skupiny NÁMI zvolených zástupců, vůbec, ale vůbec nezajímá prospěch většiny. Hledí pouze a pouze na prospěch svůj. A to je v důsledku i příčinou dnešní politické krize.

0 0
možnosti
X

xychteen

30. 3. 2009 0:45
Re: Karma za nezávislost

> ...Tehdy byl monopolně distribuován OS 6.1 pro počítače EC..

Kolego, kolego, nezneužívejte věku a nespoléhejte na to, že pamětníci už vymřeli :-) Říká vám něco třeba ASPO1 (gůglisty upozorňuju, že s ropou to nemá nic společného :-))?

0 0
možnosti
JD

grrrr....

29. 3. 2009 8:49
Řeknu to asi takhle

Windows vs. Linux je blbost. Prostě srovnávat nesrovnatelné. Windows je zábava a Linux práce a tak to prostě je. Podívejte se kolik běží serverů na Widlích.;-D A to, že většina obyčejných uživatelů používá více widle je jen kvůli tomu, že díky Mrkvosoftu se k výsledku prostě proklikají a ve skutečnost o tom systému vědí kulové. A když už jsme u toho, tak já používám Slackware z vlastním Kernelem. V

0 0
možnosti
A

axax

29. 3. 2009 8:48
Základní problém Linuxu je

že pod ním nic běžného a normálního nefunguje (včetně profesionálních aplikací např. hudebního typu). Mac OSX je nesrovnatelně lepší alternativou Windows ...

0 0
možnosti
JD

grrrr....

29. 3. 2009 9:22
Re: Základní problém Linuxu je

Už si to konečně uvědomte. Linux není alternativou Windows.

0 0
možnosti
JD

maudite

29. 3. 2009 6:27
Clanek docela bez chyby

http://www.pendrivelinux.com

a koukni tam na Knoppix 5.1, 5.3 a novy 6.0.To prerostlo mrkvosoft alespon o dve generace.

Linux bude do peti let hlavni OS. Mrkvosoft nema takovy potencial programatoru aby dokazal celit statisicum amaterskych programatorskych nadsencu po celem svete. Zlomem bude jakmile vyrobci pocitacu zacnou do svych vyrobku instalovat Linux, coz se uz deje a pocitace vyjdou na polovinu.

Mimochodem skoro cely spanelsky mluvici svet je dnes na platforme Linuxu, na co spanelska vlada vynaklada nezanedbatelne prostredky.

A nevim jestli je pravda, ze na Linux presla i ceska posta.

0 0
možnosti
TF

creeters

29. 3. 2009 0:23
Proboha

Unixove systemy jsou mor lidstva. Vy vsichni na to jednou prijdete. Win, Office apod neco stojej, ale na druhou stranu je to lety odzkouseny SW, vite ze na to budou updaty, ze to delaji spolehlivy lide, kteri obcas udelaji chyby jako vsichni. Navic tvurce tohoto OS, spolecnost Microsoft, investuje ziskane penize do vyvoje novych SW, HW, dotuje ruzne organizace, podporuje nevidome a kdo vi co jeste. Linux je zdarma, jasa ten kdo nema penize a nic lepsiho si nemuze dovolit, ale diva se nekdo na to, co dal? Kdo je vlastne tvurcem? Hromada lidi, kteri nejsou nicim vazani - super? Jasne, do doby, nez nejakej blbec zavede do te nebo one distribuce keylogger, bude si preposilat hesla apod. Co sponzoruji, podporuji, vytvareji spolecnosti nebo jednotlivci pracujici na nem? Prakticky nic. Technicky pokrok nechavaji na tech, kteri na to maj a pak se jen svezou.

0 0
možnosti
B

bullterrier3

29. 3. 2009 0:54
Re: Proboha

Přiznávám, že jste mě dostal, nevím, zda je to nadsázka, nebo to myslíte vážně? HP-UX rozhodně není zdarma a i komerční distra Linuxu mají placenou podporu a image není volně ke stažení. Ovšem normální člověk vydělá na tom, že třeba u komerční SuSE je openSuSE, u komerčního RedHatu (CentOS) je Fedora a podobně. A zaměstnávají stovky vývojářů, v současné době i u nás jsouvývojová střediska. Ovšem každý si může používat co uzná za vhodné. Jen ve státní správě by se mělo dbát na bezpečnost, otevřenost a cenu. A rozhodně by se něměl nákup OS řídit úplatky, jak bohužel probíhá.

0 0
možnosti
MS

rebbe

28. 3. 2009 21:28
Já jsem byl léta správce v Solarisu, to je Sun

Microsystems, Unix V. K téže verzi Unixu se hlásí i Linux. Dnes je na mém bývalém systému všude Linux, jenom sekretářky mají Okna, fotografové Jablko. Zapisování dat, přenášení v systému, internet, to obstará nejlépe Linux. Kdysi jsem na přání mého známého instaloval systém s NT4 jako server, to byla opravdu sysifovská práce. Pro mně je Linux první volba pro sítě, kdo už se chce párat s licencemi pro každý připojený počítač. Doma je to celkem jedno, Okna se spíše nainstalují s běžným hardwarem, některé grafiky a bezdrátové karty vzdorují Linuxu docela dobře. Odpomoc je jednoduchá, vyzkouší se kvalitní sestava, která se s Linuxem perfektně nainstaluje a pak se kupuje pořád stejné hardware pro rozšiřování sítě. Je to velké ulehčení i pro údržbu. Referuji zde o Universitě Mnichov.

0 0
možnosti
E

edelcacao

28. 3. 2009 19:01
nj to je normální

Na západě se přechází na openoffice protože podporují odf, tady se pojedou wokna za kapříka.;-D Linux je v dnešní době naprosto blbům vzdorný. Osobně trochu považuju za problém podpora HW což se s každou novou verzí masivně zlepšuje. Bohužel člověk je nucen do woken. Každá státní instituce by měla mít jen svobodný soft nebo alespoň by měla být schopna komunikace ve svobodném softu. Jenže vezměte si to, už od školy vás nutí do MS. Cokoliv jsem kdy odevzdával na vš (sš) vždycky muselo být v ms office.  Prezentace a práce apod. Osobně si myslím, že wokna vděčí svému rozšíření v dnešní době tomu, že je lze lehce provozovat jako pirátské. Jen počkejte, boj proti pirátům se přitvrzuje a až budou uživatelé přinuceni vybrat si mezi wokna za prachy/ linux zdarma tak se začne i linux masivněji šířit. Peníze je totiž nejlepší motivace

0 0
možnosti
UD

unbelieving dog999

28. 3. 2009 18:04
Super clanek...

Karma, pod to bych se podepsal, navic sam pouzivam 8.04 Ubuntu, ale klasickeho Hardyho, ne studio, ktere si lze jednim prikazem doinstalovat..:-)

Je to presne jak pise autor. Prodal jsem zname laptop starsi provenience a navic poskladanej. Na zakladni veci byl ale funkcni, internet, streamy, mail, skype, pidgin, muzika, film, OO, vsechno na Ubuntu 7. 10. Znama chtela laptop pro svoji matku, pouze na komunikace mezi nimi, obcas internet a klasika. Uplne jsem se divil, ze dotycna uzivatelka zvladala pouzivat Ubuntu bezproblemove do te doby, nez se ji v tom zacal hrabat jeji syn(zrejme "odbornik" na widle) a cely system uplne rozhodil. Jde o to, ze na zakladni vyuziti pc netreba nic sloziteho a staci se pouze zalogovat a spustit co je potreba, tedy v linuxu. Ve windows je treba vse pracne doinstalovat...

0 0
možnosti
PK

dolch

28. 3. 2009 19:37
Re: Super clanek...

Já bych řekl, že ten její syn musel být docela schopnej. Já jsem si nainstaloval Xubuntu jako naprostý neznalec, a ani za 3 roky se mi ho rozhodit nepodařilo. A to jsem s tím vyváděl pěkný kusy. Teď po třech letech začíná trochu zlobit - teda zlobí v něm jenom Opera, nic jinýho. Tak se chystám, že to přeinstaluju a dám tam čistý Debian. Ale nějakou dobu to ještě vydrží :-)

0 0
možnosti
RP

radim36

28. 3. 2009 15:38
Problém je v elektronické komunikaci

 mezi úředníkem a běžným uživatelem.  Úředníci vytvářejí různé formuláře a tabulky, které si uživatelé přes internet stahují, u sebe potom vyplňují a odesílají úředníkům nazpátek. No a v čem úředník tyto formuláře a tabulky tvoří ? No přece ve Wordu a Excelu. A protože ty tabulky musejí vypadat a musejí být na úrovni, tak do nich úředníci musí nacpat různé fičurky, rámy, makra a funkce ve Vizual Bazicu a "zásadně" je musí dělat v nejnovější verzi Microsoft office, kterou vyfasují.  Výsledek je ten, že každý, kdo musí s úřady komunikovat elektronicky, musí věnovat Microsoftu několik tisíc a zakoupit Microsoft office.  Open Office nejsou pro složitější soubory kompatibilní a hlavně Visual Basic je licencovaný a volně šířitelné balíky typu Open Office tuto licenci nemívají. Takže všichni, firmy, OSVČ, občanská sdružení, kteří třeba kvůli daním, dotazníkům, grantům musí elektronicky komunikovat s úřady, musí zakoupit Microsoft Office a to na Linuxu neběží.

0 0
možnosti
RP

radim36

28. 3. 2009 15:46
Re: Problém je v elektronické komunikaci

Podnikatelských subjektů je u nás nějak 500 - 600 tisíc, k tomu se musí připočíst ještě různé instituce, školy, úřady a jiné, které taky mezi sebou elektronicky komuni kují , takže celkem je to v ČR tak k miliónu licencí Microsoft Office, co se zhruba každé tři roky v ceně od cca 4 do 10 tisíc za za jednu licenci musí obnovovat. Když u nás před několika roky byl na návštěvě Bill Gates, rozdal při té příležitosti státní správě "zadarmo" 65 tisíc licencí nejnovější verze Office.  Kolik firem a institucí muselo kvůli tomu taky zakoupit tu nejnovější verzi a už za peníze, nikdo nikdy nevyhodnotil, je ale téměř jisté, že Gatesovi se těch 65 tisíc rozdaných licencí úředníkům  bohatě vyplatilo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1822x
Obtloustlý lenoch, manžel, dle testu, který nedávno přišel mailem stabilní sangvinik, milovník potkanů (byť jsem zatím choval jen jednoho), požitkář, logistik, venkovan.

Seznam rubrik